Crinkles - citrónovo kokosové
Suroviny
- 90 g kokosu
- 240 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (PDP alebo aj prdopeč)
- 2 vajíčka (veľkosť M)
- 60 g mäkkého masla
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- práškový a krištálový cukor na obaľovanie
Postup prípravy
Krok 1
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom.
Krok 2
Do vyšľahanej maslovej peny pridávame po jednom vajíčka a nestrúhanú citrónovú kôru. Pred pridaním ďalšieho vajíčka to predošlé poriadne primiešame. A pridávame zvyšok surovín. Postupne zapracujeme kokos, múku aj prdopeč. Dáme stuhnúť do chladničky na cca pol hodinku.
Krok 3
Predhrejeme si rúru na cca 170 °C a začneme medzitým zo stuhnutého cesta tvarovať guličky, ktoré následne obalujeme najprv v kryštálovom a potom hneď v práškovom cukre. Guľky ukladáme na plech a dáme piecť na asi 15-20 minút (podľa rúry). Nemali by zhnednúť a vnútri by mali ostať vláčne - nie vysušené.
Ak ich chcete vyskúšať trošku inak a viac vianočné, tak pridajte do cesta aj potravinárske farbivo. Alebo ho pridajte do práškového cukru... Potom Vám môžu vzniknúť aj takéto pestré crinkles:
Ak ich chcete vyskúšať trošku inak a viac vianočné, tak pridajte do cesta aj potravinárske farbivo. Alebo ho pridajte do práškového cukru... Potom Vám môžu vzniknúť aj takéto pestré crinkles:

Scottisch shortbread
Maslové a dobré, na jazyku sa rozplývajúce trvanlivé pečivo.Suroviny
- 2 šálky zmäknutého masla
- 1 šálka cukru
- 4 až 41/2 šálky hl. múky
Postup prípravy
Krok 1
Všetko vo veľkej mise zmiešame dohromady a dáme vychladiť. Následne cesto rozvaľkáme na pomerne vysoké a vykrajujeme čo chceme. Tradičné sú ale obdĺžniky o rozmere cca 6x1,5 cm a popichané navrchu. To má pomôcť k lepšiemu prepečeniu.
Krok 2
Pečieme na cca 170 °C asi 20 až 25 minút. Majú ostať svetlé.
Do druhej polovičky cesta môžete pridať aj nadrobno nasekaný kandizovaný zázvor. Papala som ich aj takéto a boli veľmi dobré.
Medovníčky
Tradičné dobrôtkyCelkom som nepochopila, prečo to niekto nazýva perníčkami, keď do cesta na zafarbenie použije kakao a max 2 PL lyžice medu. Toto za perníčky skutočne nepovažujem, preto som našla na webe recept na SKUTOČNÉ medovníčky.
Suroviny
- 750 g hladkej múky (T650)
- 1/2 balíka perníkového korenia
- 250 g práškového cukru - čo najjemnejšieho
- 1 lyžička sóda bikarbóny
- 3 vajíčka
- 200 g medu
- 150 g masla
Postup prípravy
Krok 1
Všetko sypké poriadne preosejeme.
Krok 2
Maslo s medíkom zohrievame v hrnci dovtedy, kým sa maslo neroztopí a nespojí sa s medom.
Cukor vyšľaháme do peny spolu s cukrom, a perníkovým korením. Postupne prilejeme aj teplý med s maslom. Poriadne premiešame a pridávame preosiatu múku.
Cukor vyšľaháme do peny spolu s cukrom, a perníkovým korením. Postupne prilejeme aj teplý med s maslom. Poriadne premiešame a pridávame preosiatu múku.
Krok 3
Keď sa už cesto prestane lepiť na okreje misy, zabalíme ho do potravinárskej fólie a do druhého dňa dáme do chladničky. Na druhý deň vyvaľkáme trošku hrubšieho cesto a vykrajujeme tvary podľa ľubovôle. Pečieme pri teplote 160 °C na 10 minút. Ak ich nebudeme zdobiť a chceme aby boli po upečení lesklé, po vytiahnutí ich potierame rozšľahaným žĺtkom. Teplo z medovníkov ich "vcucne" a neostane ani surové.
Hrejivý pečený čaj so zázvorom
K dobrému vianočnému pečivu aj niečo teplé a tekuté. Ingrediencií v tomto recepte si však môžete dať koľkokoľvek a akékoľvek.Suroviny
- 2 kg citrusového ovocia podľa ľubovôle, citróny však maximálne 2
- 2 ks jablko (aj 3)
- 1 kg cukru, kryštál
- klinčeky ca 15 ks, škorica celá 2x, škorica mletá za malú lyžičku, badyán 1-2 hviezdičky,
- rum - 2-3 PL ale nemusí byť, niekto ho nedáva vôbec.
- nastrúhaný zázvor - ja dávam celé kolieska a asi o veľkosti palca na ruke (máme radi jeho chuť), kto nechce nech nedá alebo množstvo uberie,
Postup prípravy
Krok 1
Pomaranče, mandarínky, grepy olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jabĺčka očistíme, vyberieme jadrince a nakrájame na drobnejšie. Všetko by malo zhruba rovnakej veľkosti. Z citrónov vytlačíme šťavu a všetko dáme do hlbokého plechu. Zasypeme cukrom, pridáme koreniny, šťavu z citróna, prípadne aj ten rum.
Krok 2
Dáme piecť na cca 60 minút na 160 °C.
Krok 3
Upečený čaj prelievame do zaváraninových pohárov a pretočíme hore dnom, viečka sa stiahnu.
Krok 4
Pripravíme si tak, že cca 2-3 PL zmesi z pohára zalejeme horúcou vodou a môžeme ešte dochutiť medíkom, či cukrom. Otvorený pohár treba spotrebovať do cca 2 týždňov. Mňam.
A aký je ten váš najlepší vianočný recept, ktorý nesmie žiadny rok chýbať? Prípadne priložte do komentára aj linku receptu na jeho výrobu :)
A aký je ten váš najlepší vianočný recept, ktorý nesmie žiadny rok chýbať? Prípadne priložte do komentára aj linku receptu na jeho výrobu :)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára