sobota 1. novembra 2014

Čo budem piecť tieto Vianoce?

Crinkles - citrónovo kokosové

Suroviny


  • 90 g kokosu
  • 240 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (PDP alebo aj prdopeč)
  • 2 vajíčka (veľkosť M)
  • 60 g mäkkého masla
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • práškový a krištálový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

Krok 1

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom.

Krok 2

Do vyšľahanej maslovej peny pridávame po jednom vajíčka a nestrúhanú citrónovú kôru. Pred pridaním ďalšieho vajíčka to predošlé poriadne primiešame. A pridávame zvyšok surovín. Postupne zapracujeme kokos, múku aj prdopeč. Dáme stuhnúť do chladničky na cca pol hodinku.

Krok 3

Predhrejeme si rúru na cca 170 °C a začneme medzitým zo stuhnutého cesta tvarovať guličky, ktoré následne obalujeme najprv v kryštálovom a potom hneď v práškovom cukre. Guľky ukladáme na plech a dáme piecť na asi 15-20 minút (podľa rúry). Nemali by zhnednúť a vnútri by mali ostať vláčne - nie vysušené. 

Ak ich chcete vyskúšať trošku inak a viac vianočné, tak pridajte do cesta aj potravinárske farbivo. Alebo ho pridajte do práškového cukru... Potom Vám môžu vzniknúť aj takéto pestré crinkles: 
 






Scottisch shortbread

Maslové a dobré, na jazyku sa rozplývajúce trvanlivé pečivo.


Suroviny

  • 2 šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka cukru
  • 4 až 41/2 šálky hl. múky

Postup prípravy

Krok 1

Všetko vo veľkej mise zmiešame dohromady a dáme vychladiť. Následne cesto rozvaľkáme na pomerne vysoké a vykrajujeme čo chceme. Tradičné sú ale obdĺžniky o rozmere cca 6x1,5 cm a popichané navrchu. To má pomôcť k lepšiemu prepečeniu.

Krok 2

Pečieme na cca 170 °C asi 20 až 25 minút. Majú ostať svetlé.
Do druhej polovičky cesta môžete pridať aj nadrobno nasekaný kandizovaný zázvor. Papala som ich aj takéto a boli veľmi dobré.

Medovníčky

Tradičné dobrôtky
Celkom som nepochopila, prečo to niekto nazýva perníčkami, keď do cesta na zafarbenie použije kakao a max 2 PL lyžice medu. Toto za perníčky skutočne nepovažujem, preto som našla na webe recept na SKUTOČNÉ medovníčky.

 

Suroviny

  • 750 g hladkej múky (T650)
  • 1/2 balíka perníkového korenia
  • 250 g práškového cukru - čo najjemnejšieho
  • 1 lyžička sóda bikarbóny
  • 3 vajíčka
  • 200 g medu
  • 150 g masla

Postup prípravy

Krok 1

Všetko sypké poriadne preosejeme.

Krok 2

Maslo s medíkom zohrievame v hrnci dovtedy, kým sa maslo neroztopí a nespojí sa s medom.
Cukor vyšľaháme do peny spolu s cukrom, a perníkovým korením. Postupne prilejeme aj teplý med s maslom. Poriadne premiešame a pridávame preosiatu múku.

Krok 3

Keď sa už cesto prestane lepiť na okreje misy, zabalíme ho do potravinárskej fólie a do druhého dňa dáme do chladničky. Na druhý deň vyvaľkáme trošku hrubšieho cesto a vykrajujeme tvary podľa ľubovôle. Pečieme pri teplote 160 °C na 10 minút. Ak ich nebudeme zdobiť a chceme aby boli po upečení lesklé, po vytiahnutí ich potierame rozšľahaným žĺtkom. Teplo z medovníkov ich "vcucne" a neostane ani surové.

Hrejivý pečený čaj so zázvorom

K dobrému vianočnému pečivu aj niečo teplé a tekuté. Ingrediencií v tomto recepte si však môžete dať koľkokoľvek a akékoľvek. 

 

Suroviny

  • 2 kg citrusového ovocia podľa ľubovôle,  citróny však maximálne 2
  • 2 ks jablko (aj 3) 
  • 1 kg cukru, kryštál
  • klinčeky ca 15 ks, škorica celá 2x, škorica mletá za malú lyžičku, badyán 1-2 hviezdičky, 
  • rum - 2-3 PL ale nemusí byť, niekto ho nedáva vôbec.
  • nastrúhaný zázvor - ja dávam celé kolieska a asi o veľkosti palca na ruke (máme radi jeho chuť), kto nechce nech nedá alebo množstvo uberie, 

Postup prípravy

Krok 1

Pomaranče, mandarínky, grepy olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jabĺčka očistíme, vyberieme jadrince a nakrájame na drobnejšie. Všetko by malo zhruba rovnakej veľkosti. Z citrónov vytlačíme šťavu a všetko dáme do hlbokého plechu. Zasypeme cukrom, pridáme koreniny, šťavu z citróna, prípadne aj ten rum.

Krok 2

Dáme piecť na cca 60 minút na 160 °C.

Krok 3

Upečený čaj prelievame do zaváraninových pohárov a pretočíme hore dnom, viečka sa stiahnu.

Krok 4

Pripravíme si tak, že cca 2-3 PL zmesi z pohára zalejeme horúcou vodou a môžeme ešte dochutiť medíkom, či cukrom. Otvorený pohár treba spotrebovať do cca 2 týždňov. Mňam.


A aký je ten váš najlepší vianočný recept, ktorý nesmie žiadny rok chýbať? Prípadne priložte do komentára aj linku receptu na jeho výrobu :)

Related Posts:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára